DEVLER LİGİNE 11 DENİZLİ FİRMASI GİRDİ
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) olurken, listeye 11 Denizli firması girdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün devler ligini belirleyen ve 1968 yılından bu yana aralıksız yapılan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasının 2024 yılı sonuçlarını Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda açıkladı. Bu sene 57.yılını geride bırakan araştırma sonuçlarını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan açıkladı.
Araştırma sonuçlarına göre sanayi sektörünün 2024 yılını büyümesiz kapattığını söyleyen Erdal Bahçıvan, üç temel veride tarihi olumsuz sonuçlarla karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Bahçıvan, “Birincisi, İSO 500’ün üretimden net satışları üç yıldır üst üste reel olarak geriliyor. İkincisi; sanayicinin elde ettiği karın önemli bir kısmını finansman giderlerine ayırmak zorunda olduğu gerçeği, bu yıl çok daha ağır bir noktaya gelmiş durumda. Son yıllarda ilk kez sanayiciler kazandıkları paranın neredeyse tamamını finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldılar. Üçüncü olarak 2024’te karlılık rasyolarının son 10 yıl ortalamasının çok altında kaldığını görüyoruz” dedi.
TÜPRAŞ ZİRVEDE
ISO 500 çalışmasında 2024 yılında üretimden satışlara göre en büyük kuruluş, 651,6 milyar lira ile uzun yıllardır olduğu gibi yine TÜPRAŞ oldu. İkinci sırada 356 milyar lira ile Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., üçüncü sırada da 201,6 milyar lira ile Star Rafineri A.Ş. yer aldı. Geçen yıla göre İSO 500’ün ilk üç sırası değişmedi.
DENİZLİ’DEN 11 FİRMA GİRDİ
Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine Denizli’den de 11 firma girme başarısı gösterdi. Uzun yıllardır listede yer alan Erbakır A.Ş. 40. sırada yer aldı. 80. sırada Abalıoğlu Lezita Gıda, 95. sırada Kardemir Çelik, 120. sırada Abalıoğlu Yem Sanayi yer alırken, Seval Kablo 153., RWE & TURCAS 208., Tarım Kredi Süt Ürünleri 245., Pamukkale Kablo 305., Atom Kablo 366., Abalıoğlu Balık ve Gıda 367. ve Özgüven Kablo 395. sırada yer alma başarısı gösterdi. Listeye giren Denizlili firmaların büyük bölümünü kablo ve gıda sektörü temsilcileri oluşturdu.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, listedeki firmaların Denizli’nin girişimcilik ruhunu ve rekabet gücünü yansıttığını ifade ederek, “Bu başarıyı, yalnızca sayısal bir istatistik değil, aynı zamanda Denizli’nin sanayi ve ihracat alanındaki derin tecrübesinin, girişimcilik ruhunun ve rekabet gücünün somut bir çıktısı olarak değerlendiriyorum” dedi. Memişoğlu, firmaların başarısının kentin üretim kabiliyetine ve çalışkan insanlarına dayandığını vurguladı.
ERDOĞAN’DAN TEBRİK
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ilk 500’de yer alan Denizlili firmalara “Bugünkü başarınız, yarınlarımızdaki daha büyük hedeflere ilham olacaktır” diye seslendi. Başkan Erdoğan, “Örnek başarınızla, yüzümüzü güldürdünüz. Şehrimizin adının ve örnek girişimciliğinin taçlandırılması adına, isimlerinizi altın harflerle ülkemizin ilk 500 firması arasına yazdırdınız. Sektörlerimizin öncüleri oldunuz. Sizleri yani bu büyük listede yer alan Denizlili tüm işletmelerimizi, üyelerimizden çalışanlarına kadar emeği olan her aşamasındaki tüm isimleriyle, en içten muhabbetlerimle kutluyor, başarılarının artarak devamını diliyorum” dedi.
GELENEKSEL SEKTÖRLERİMİZ İNOVASYONLA BULUŞMALI
Denizli OSB Başkanı Derya Baltalı İSO 500 listesinde yer alan 11 Denizli firmasını kutladığı açıklamasında; “Başta Er-Bakır olmak üzere; gıdadan enerjiye, kablodan çeliğe kadar uzanan geniş bir yelpazede ilimizi başarıyla temsil eden tüm firmalarımızı gönülden tebrik ediyorum. Ancak dikkat çekmemiz gereken önemli bir konu var; Geçmiş yıllarda listede emek yoğun tekstil ve konfeksiyon firmalarımızla öne çıkan Denizli’nin, bu sektördeki temsili son yıllarda giderek azalıyor. Sektör çeşitliliği elbette büyük bir zenginliktir; ancak tekstil, bu kentin ruhu ve tarihsel kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Tekstil, Denizli’nin lokomotifidir. Önümüzdeki dönemde hedefimiz, üretimde katma değeri artırmak ve özellikle geleneksel sektörlerimizi teknoloji ve inovasyonla buluşturmak olmalı. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak, hepimizin ortak sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.