FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA 1 MİLYON TL CEZA

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda bu hafta, Denizli Milletvekili Şahin Tin ve Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan ile 89 milletvekilinin imzası ile sunulan Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışmasına 7 Mayıs Salı günü başlayacak. Genel Kurul gündeminde bazı uluslararası sözleşmelere yönelik kanun tekliflerinin görüşmeleri yer alırken, Meclis araştırma ve ihtisas komisyonlarının gündeminde de önemli maddeler bulunuyor.

KOMİSYONLARDA GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin eblirlenmesi amacıyla kurulan, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin'in de üyesi olduğu TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, beşinci toplantısında Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yetkililerini dinleyecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna mağdur hakları ve çeşitli alanlardaki hukuki düzenlemelerle yargı alanında yapılanlara ilişkin bilgi verecek. Dijital Mecralar Komisyonu da dijital gelişmelerle ilgili görüşme yapacak.

TİCAREK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

Denizli Milletvekili Şahin Tin ve Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan ile 89 milletvekilinin imzası ile geçen hafta sunulan Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülecek teklif, anonim ve limited şirketlerde birtakım değişikliklerle fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeriyor.

Teklifle kooperatiflere Kooperatif Bilgi Sistemine kaydolmak için tanınan sürenin iki yıl daha uzatılması öngörülürken, lisanslı depoculuk ücret tarifesinin üzerinde veya tarifede yer almayan hizmetler için ücret talep ve tahsil eden, ürün teslimi sırasında mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan işletmelere 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek.

1 MİLYON LİRA CEZA

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk eylemleri hakkında yapılan denetimlerin düzenlenmesi ile bu eylemler hakkında öngörülen idari para cezalarının artırılması, güvensiz ürün ihraç eden firmalara uygulanacak idari para cezalarının artırılmasının yer aldığı teklifte fahiş fiyat artışına 1 milyon liraya kadar ceza gündemde. Bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamayacağına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Stokçuluğa ağır cezanın yer aldığı teklife göre, piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara her bir aykırılık için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.