ÖĞRENCİLER, KANUN TEKLİFLERİNİ İNCELEYİP, TARTIŞACAKLAR

Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen Meclis Simülasyonu etkinliğinde öğrenciler, kanun tekliflerini inceleyecek, tartışacak, fikir alışverişi yapacak ve yasamanın işlevini öğrenecek.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hukuk Fakültesi ve Hukuk Topluluğu, öğrencilerin yasama faaliyetini deneyimledikleri ve yasa yapım sürecine tanık oldukları, hoşgörü ve uzlaşma ortamında ideal meclisin nasıl gerçekleşeceğini görüp, pratikte uygulayabildikleri bir etkinlik olan Meclis Simülasyonu etkinliği düzenledi. Denizli’de ilk kez düzenlenen Meclis Simülasyonu etkinliğinin açılışı yapıldı. 6 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinlikte konuşan Adalet Demokrasi ve Hukuk Orjinli Çalışmalar Derneği Koordinatörü Şebboy Deren Güçlü, öğrencilere seslenerek;  “Burada 4 gün boyunca hepiniz milletvekili olacaksınız. Farklı farklı partileri temsil edeceksiniz. Ancak burada unutmamız gereken bir şey var ki hiçbirimiz birbirimizi kırmadan, gerçekten dostluk çerçevesinde keyifli vakitler geçirmenizi istiyorum. Birbirinizi genel kurulda olsun komisyonlarda olsun birer parti için kırmayın” dedi.

ÖĞRENCİLER, KANUN TEKLİFLERİNİ İNCELEYİP, TARTIŞACAKLAR

ÖĞRENCİLER KANUN TEKLİFLERİNİ İNCELEYİP, TARTIŞACAK

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Bu simülasyonda öğrencilerimiz, kanun tekliflerini inceleyecek, tartışacak, fikir alışverişi yapacak ve yasamanın İşlevini öğrenecektir. Öğrencilerimizin yasama faaliyetlerinde bizzat bulunmalar ve etkin rol almaları, fikirlerini özgür bir şekilde dile getirmeleri önemlidir. Meclis simülasyonu etkinliğinde farklı fakültelerden milletvekilleri yer almaktadır. Milletvekillerinin yüzde 20’sinin hukukçu olması bu ilginin kanıtıdır” diye konuştu. Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, şunları dile getirdi: “Hukuk fakültelerindeki kaliteli eğitimin kamu yönetimine etkisini bizzat meslek itibariyle gören bir durumdayız. Kaliteli hâkim ve savcı yargı kararlarını okurken bizlerin içini açıyor. Yine,  avukatlık hizmetinde verilen kaliteli bir hukuk eğitiminin de toplum yaşamından adaletin tecellisine katkısı hiçbir zaman yadsınamaz.”

ÖĞRENCİLER, KANUN TEKLİFLERİNİ İNCELEYİP, TARTIŞACAKLAR

“HUKUK VARSA ADALET VARDIR”

Türkiye’nin yargı olarak, fiziksel anlamda çok büyük bir ilerleme kaydettiğini söyleyen Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer; “Fiziksel anlamda gerçekleştirilen bu başarının zihinsel anlamda gerçekleştirilememesinin üzüntüsünü yaşıyorum. Gerçekten hâkim, savcı ve diğer uygulamalardaki arkadaşlarımızı tenzih ederek söylemek gerekirse, zihinlerdeki yargı alanındaki devrimin yapılmadığını görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulandığı, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmadığı bir Türkiye’den söz ediyorum. Bunu kabul etmek mümkün değil. Siyasal görüşü kişinin ne olursa olsun, hâkim ve savcı arkadaşlarımız dosya geldiği zaman kişinin ırkına, diline, siyasi düşüncesine, yaşam tarzına hiçbir şekilde bakmaz sadece dosyayla ilgilenir. Bazı dosyalarda gördüğümüz kadarıyla da maalesef ve maalesef kişilerin siyasal düşüncelerinden dolayı eleştirildiğin ve haklarındaki birtakım mahkeme kararlarının uygulanmadığını görüyoruz. Denizli Barosu olarak ve Denizli Baro Başkanı olarak özellikle de söylüyorum ki, yargının sağı solu olmaz. Yargıçlar önüne gelen dosyaya göre karar verirler. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanabilir olmadığını görmek bir hukukçu olaraktan beni ciddi manada üzüyor. Hukuk varsa adalet vardır. Adalet varsa huzur vardır. Huzur varsa ekonomi iyileşir, para vardır, sermaye vardır. Dolayısıyla hukuksuzluğa karşı sadece ve sadece baroların ses çıkartması gerekmez. Çünkü eğer Türkiye’de farklı farklı uygulamalar olduğu takdirde iş dünyası en fazla bundan zarar görür, yatırım gelmez. Bu nedenle sanayi, iş dünyasının tamamının bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarması gerekir. Sadece baroların ses çıkarması yetmez” şeklinde ifade etti.

ÖĞRENCİLER, KANUN TEKLİFLERİNİ İNCELEYİP, TARTIŞACAKLAR

“DEMOKRASİ, MECLİSTEN GEÇMEKTE”

PAÜ’nün son akreditasyonla 208 üniversiteden 70 üniversitenin arasına girdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, şunları kaydetti: “Bu gurur, üniversitemizdeki tüm akademik-idari personelinin ve tüm öğrencilerinin katkısı ile olmuştur. Ben, üniversitemizin öğrenci toplulukları ile çok gurur duyuyorum. Demokrasi dediğimiz şey gerçekten meclisten geçmekte. TBMM, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözüyle kendini tescil etmiş bir kurumdur. TBMM ile gurur duyuyorum, ebediyen var olsun. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu biliyoruz ve büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ne gibi kararlar aldığını çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla, TBMM’nin Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü koruyan bir kurum olduğunu, bu kurumun korunması gerektiğini, bu kurumu simülasyon yani taklit etmeden ziyade empati olması gerektiğine de inanıyorum.”

ÖĞRENCİLER, KANUN TEKLİFLERİNİ İNCELEYİP, TARTIŞACAKLAR

SİMÜLASYONUN DİVAN BAŞKANI ALEYNA ECE SÖNMEZ OLDU

Denizli Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yeniçeri ise yaptığı kısa konuşmasında programın düzenlenmesinde öncülük eden Rektör Kutluhan başta olmak üzere Hukuk Fakültesi öğretim üyelerine teşekkürlerini sundu. 22. ve 23. Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan ise şunları kaydetti: “30 yıl avukatlık yaptım. 9 yıl da milletvekilliği yaptım. Hem hukukun uygulandığı yerde hem de kanun yapılan bir yerde bulundum. Hukuk fakültesini bitirdiğim zaman çek ve senet nedir bilmiyordum. Kitaplarda yazıyordu, ezberlemiştik ama önümüze bir uygulama örneği olarak hiç gelmemişti. Rektörümüz bahsettiler problem çözen çalışmaların yapılması lazım.” Açılış konuşmalarının ardından program, milletvekili yeminlerini gerçekleştirmek üzere simülasyonun divan başkanı Aleyna Ece Sönmez’in, tüm milletvekilleri ile birlikte ettiği yemin ile sona erdi. Etkinliğin devamında program sergi salonunun gezilmesi ile sona erdi.