LEBLEBİNİN BAŞKENTİNE YENİ ÜRETİM ÜSSÜ

Üretimin başladığı 1980’li yıllardan bu yana gerçekleştirdiği atılımla Çorum’un tahtını elinden alarak leblebinin başkenti olan Denizli’nin Serinhisar ilçesinde leblebiciler, büyüme hedefleri doğrultusunda ikinci üretim sitesi kurmak için çalışmaları yoğunlaştırdı. Önümüzdeki günlerde inşaat çalışmalarına başlanacak olan 300 dönümlük arazide kurulacak olan 2. Leblebiciler Sitesi’nde 87 firma faaliyet gösterecek.

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kobaş, hammaddesi nohut olan ürünün yaklaşık 45 gün boyunca 13 farklı aşamadan geçerek tek kavrulmuş sarı leblebi haline geldiğini söyledi. Ürünün sonraki aşamalarında şekerli, tuzlu, draje gruplarına ayrıldığını hatırlatan Kobaş, “Dünya leblebi üretiminin yüzde 65’i Türkiye, ülkemizin toplam üretiminin yüzde 75’i ise Serinhisar’dan karşılanıyor” dedi.

YILDA 35 BİN TON SARI LEBLEBİ ÜRETİLİYOR

İlçede halen faaliyet gösteren irili ufaklı 165 firmanın 100 ton sarı leblebi ürettiği bilgisini veren Kobaş, “Yıllık 35 bin ton leblebi üretiyoruz. Coğrafi işarete sahibiz. Leblebiciler Sitesi ise sarı leblebide Türkiye’de değil, dünyada tek. 25- 40 yaş arasında nüfusun büyük çoğunluğunu sektör olarak istihdam ediyoruz. Sitemizde binin üzerinde çalışan var. Denizli- Antalya yolu üzerinde 55 tane perakende satış noktamız var. Nakliye, satış noktaları gibi yan kolları eklediğimizde de Serinhisar’ın yarıdan fazla nüfusunu leblebi sektörü istihdam ediyor” diye konuştu.

LEBLEBİNİN BAŞKENTİNE YENİ ÜRETİM ÜSSÜ

TOHUM ISLAHI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ortadoğu ve Balkan ülkeleri ağırlıklı 40’ın üzerinde ülkeye ihracatın her geçen yıl artış gösterdiğini dile getiren Kobaş, “Nohut rekoltesinde bir sıkıntı yaşamadık. Şu anda nohudun ekim dönemi. 3 ayın sonunda nohut hasat edilir hale geliyor. Rekolteyi mevcut iklim şartları belirleyecek. Ani sıcak ve yağışlar nohut için risk oluşturuyor” dedi. Ürünün ağırlıklı olarak Konya, Urfa, Antep, Yozgat’tan temin edildiğini belirten Kobaş, DTB olarak tohum ıslahı konusunda 4 yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Leblebilik nohudun kilogramının 45-50 TL arası olduğunu belirten Kobaş, “Bir kilo nohuttan 700 gram leblebi elde ediliyor. Diğer girdi maliyetleri üzerine konulduğunda bazen maliyetine, bazen kilogramda 1- 2 TL’lik kar marjıyla satıyoruz. Tek kavrulmuş sarı leblebi standarttır. Ebatları değişir. İşin zor olan kısmı budur. İşin mutfak kısmı Serinhisar, işin vitrin tarafı ise tüm Türkiye’dir. Ürün, Çorum’dan Kula’ya acısından tuzlusuna, şekerlisinden traliçesine 38 çeşit farklı üretimle ürün katma değerli hale getirilir” açıklamasını yaptı.

LEBLEBİNİN BAŞKENTİNE YENİ ÜRETİM ÜSSÜ

İKİNCİ LEBLEBİCİLER SİTESİ 300 DÖNÜM ALANA KURULACAK

Mevcut Leblebiciler Sitesinin yüzde 100 doluluğa ulaştığını vurgulayan Kobaş,“İkinci site çalışmaları devam ediyor. Şu anda tüm ön hazırlıklar tamamlandı, inşaat yapılabilir hale geldi. 300 dönüm arazide 87 tesis kurulabilecek. Önümüzdeki yıllarda tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu sayede yeni işletmelerin kurulmasının yanı sıra büyüme hedefindeki işletmelere de katkı sağlanacak. Merkezi yapı sayesinde oluşacak avantajlar firma ve sektöre artı olarak dönecektir” şeklinde konuştu.