OTOMOTİV PİYASASINDA 21 AY SONRA BİR İLK

Otomotiv piyasasında 21 ay sonra ilk kez daralma yaşandı. Ticaret Bakanlığı'nın araç fiyatlarına yönelik yeni düzenlemeleri ve daralmanın nedenleri ile ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. 

Türkiye otomotiv pazarında, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.3 azalarak 75 bin 919 adet satış gerçekleşti. Bu, Ağustos 2022'den bu yana ilk defa meydana gelen bir daralma olarak kayıtlara geçti. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) bu bilgileri paylaştı.

Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, yaşanan daralmanın nedenlerini sıfır otomobil fiyatlarının yükselmesi, krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek mevduat oranları olarak sıraladı. Ertemel, "Maliyetlerin artması ve finansmana erişimdeki güçlükler Nisan ayı itibarıyla satış adetlerinde daralmaya neden oldu," şeklinde konuştu. Ayrıca, yılın ikinci yarısında ikinci el otomobil piyasasının daha canlı olacağını öngördüklerini belirtti.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN YENİ DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı, sıfır araç satışı yapan bayilerin araçları yetkili satıcılara teslim ettikten sonra fiyatını artırmalarını engellemek amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemenin araç fiyatlarına etkisi büyük olacak. Bakanlık, bu düzenleme ile tüketicilerin korunmasını ve daha şeffaf bir piyasa yapısını hedefliyor.