TARİHİ TAMGAYI TARLA SULARKEN BULDU

Baklan’a bağlı Boğaziçi mahallesi kırsalında tarla sulayan bir çiftçi eski Türk boylarına ait tamga buldu. Prof. Dr. Yusuf Kılıç buluntuda inceleme yaptı, kültürel önemine dikkat çekti.

Denizli’nin Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi mahallesi kırsalında, bir çiftçi tarlasını sularken üzerinde işaretler olan bir taş parçasına rastladı. Çiftçi karşılaştığı buluntuyu Çalkebir Kültür Derneği yöneticilerine anlattı. Dernek yöneticilerinden Ahmet Akbay da PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kılıç’a durumu anlattı.

Dün bölgeye giden Kılıç tamga üzerinde inceleme yaptı. Kılıç incelemesinde tamganın Oğuz boylarından Bayat Boyu’na ait olduğunu tespit etti.

Buluntunun önemi ise bölgedeki Türkmen yerleşiminin tarihine dair izler taşıması olarak ifade edildi. Yıllar içinde kısmen zarar görmüş olan tamganın Çalkebir bölgesinde yüzyıllardır Türkmen yerleşimi olduğunun belirtisi olduğunun kanıtı olarak gösterildi.

Bölge halkını bilgilendiren Prof. Dr. Kılıç, bu alanda Türkmenlerin yerleşim yerleri olduğunun bilindiği, bölge halkının akarsu ve yeşil vadilerde yaygın olarak yaşadığı, hayvancılık ve tarımla uğraştıklarını kaydetti.

TARİHİ TAMGAYI TARLA SULARKEN BULDU

Dernek yöneticisi Akbay ilk kez incelenen bu buluntuya ilişkin Kılıç’ın gözlemlerini; “Bu tamganın Şam Bayat koluna ait olduğu belirtiliyor. Bu bölge yerleşimin kesintisiz devam ettiği bir alandır.  Türkmen yerleşim yeri olan köyümüzün tarihi Çalkebir Höyüğünde bulunan seramik parçalarından da  anlaşılacağı üzere Tunç Çağı ve Frigya dönemlerine kadar uzanmaktadır. Bu dönemlere ait kalıntılara rastlamak mümkündür. Bu höyükte yürütülecek çalışmalar bölgemizin tarihi adına yeni buluntuları ortaya çıkaracaktır.

Çalkebir Camii içinde Latin harfleri ile yazılı taşı da hocamız inceledi. Roma döneminde Apolla Tanrısı’na ait bir Mabed Alın Sütunu olabileceğini belirtti. Bu eserlere sahip çıkılmasının önemine dikkat çekti, halkımızın bilgilendirilmesini istedi. Bizler de dernek olarak Çalkebir yöremizin bu kültürel değerlerine sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

TARİHİ TAMGAYI TARLA SULARKEN BULDU