GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN AKCİĞER HASARLARINA YOL AÇABİLİR 

Türk Toraks Derneği uzmanlarından Prof. Dr. Metin Akgün, elektronik sigaraların geri dönüşü olmayan akciğer hasarlarına yol açabileceği ve hatta ölüme neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, elektronik sigaraların (e-sigara) zararlarını gözler önüne serdi. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Metin Akgün ve Doç. Dr. Seyhan Us Dülger, e-sigaraların ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini açıkladılar.

E-SİGARA AKCİĞERİ TEHDİT EDİYOR

Prof. Dr. Akgün, elektronik sigaraların "daha az zararlı" olarak lanse edilse de, nikotin ve zararlı kimyasallar içerdiğini ve nikotinsiz olduğu iddia edilen bazı ürünlerin dahi nikotin içerebildiğini belirtti. Bu cihazların içerdiği yüksek doz nikotin ile gençler arasında bağımlılık ve geleneksel sigara kullanımının arttığını vurguladı.

TEHLİKELİ KİMYASALLAR VE SAĞLIK SORUNLARI

E-sigaranın içerdiği kimyasalların, ağır metallerin ve aromaların sayısı ve çeşidi konusunda dikkat çeken Akgün, buharın zararsız bir su buharı olmadığına ve sağlık için ciddi riskler taşıdığına işaret etti. Bronş daralması, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım ve amfizem riskinin arttığını ekledi.

GENÇLER VE ÇOCUKLAR İÇİN ARTAN RİSK

Doç. Dr. Dülger, e-sigaraların solunum hastalıklarına ek olarak kalp damar sistemi zararlarına, gastrointestinal ve nörolojik bozukluklara neden olabileceğini ifade etti. Gençlerde ve çocuklarda beyin gelişimini bozduğunu ve öğrenme zorluğuna yol açtığını belirten Dülger, yasak olmasına rağmen gençlerin puff barlara kolayca ulaşabildiğini ve bunun ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu vurguladı.